jeudi 15 février 2018

Starting Strength - 1-jakoinen perusohjelma aloittelijalle

OHJELMA
Koska ketju 5x5 ohjelmista näyttää olevan suosittu, mutta nuo ohjelmat eivät ole vasta aloittavalle tarkoitettuja, päätin kirjoittaa tiivistelmän saman tyylisestä Mark Rippetoen Starting Strength -kirjassa esitellystä aloittelijaohjelmasta. Tuo kirja on erittäin mielenkiintoista luettavaa ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Parempi tiivistelmä ohjelmasta englanniksi löytyy täältä:

http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=998224

Tämä ohjelma on alunperin tarkoitettu aloittelijalle, mutta toimii varmasti hyvin myös pitempään harrastaneella voimatasojen palauttamiseen pitemmän tauon jälkeen. Treenasin tällä ohjelmalla noin kolmen kuukauden ajan ja olin tyytyväinen tuloksiin. Olen itse yhä aloittelija tämän harrastuksen parissa, joten minulla ei varsinaisesti ole pohjaa ryhtyä neuvomaan ketään, mutta mikään osa tästä tekstistä ei olekaan minun käsialaani, vaan olen vain suomentanut ja tiivistellyt itseäni viisaampien antamia ohjeita. Tämä ohjelma sopii hyvin niin voiman kuin massan keräämiseen, ja sen varsinainen kohderyhmä on "laihat teinipojat".

Alkuperäinen ohjelma kirjasta Starting Strength:

Treeni A
Kyykky 3x5
Penkkipunnerrus 3x5
Maastaveto 1x5

Treeni B
Kyykky 3x5
Pystypunnerrus 3x5
Rinnalleveto 3x5

Ohjelmasta löytyy internetistä myös toinen versio joka on alla. Ohjelmat ovat muuten samat, lukuunottamatta rinnallevetoa joka on korvattu soudulla toisessa versiossa ohjelmasta. Perusteluna vaihdolle on se, että rinnalleveto on teknisempänä nostona vaikeampi opetella itse joten sijasta voi tehdä soudun. Molemmissa ohjelmissa päivän treeni kuitenkin koostuu kyykystä, työnnöstä ja vedosta.

3x5 toistolla tarkoitetaan tässä, että liikkeessä tehdään kolme viiden toiston työsarjaa, joissa kaikissa käytetään samaa painoa. Aloita aina tyhjällä tangolla ja lisää painoja vähitellen ennen raskaita sarjoja, esimerkiksi näin jos kyykyssä teet raskaat sarjat sadalla kilolla:

Kyykky:
5x20
5x60
3x80
3x5x100

Lähestyttäessä käytettävää sarjapainoa voi sarjat jättää lyhyemmäksi ja tehdä vain muutaman toiston painoon totuttelemiseksi. Progressio ohjelmassa toteutetaan siten, että treenaaminen aloitetaan aluksi niin keveillä painoilla, että niillä pystyy tekemään eri liikkeet varmasti puhtaasti. Joka ikinen kerta salilla käydessä kaikkiin liikkeisiin kuitenkin lisätään hyvin vähän painoa - esimerkiksi kyykyssä kun treenikertoja on kolme viikossa, voi rautaa lisätä vaikka 2,5 kiloa joka kerta. Lisäys on vähäinen alkuun, mutta 7,5 kiloa viikossa kertyy nopeasti niin raskaaksi, että ennemmin tai myöhemmin tuokin lisäys on liikaa.

Kun painot ovat käyneet niin raskaiksi, että parilla peräkkäisellä kerralla et jaksa tehdä kaikkia kolmea viiden toiston sarjoja loppuun asti, on aika peruuttaa sarjapainoja pari viikkoa taaksepäin ja lähtä uudestaan lisäämään niitä kerta toisensa jälkeen. Näin alempaa "vauhtia hakien" saa ennätyksiään vielä parannettua pariinkin kertaan ja pidettyä yllä suoraviivaista kehitystä. Vähennä painoa vain siitä liikkeestä kerrallaan joka jämähti, muut voi tehdä kovaa kunnes niissäkin kehitys tyssää.

Kyykyllä tarkoitetaan tässä ohjelmassa low bar -kyykkyä suhteellisen leveässä asennossa ja pystypunnerruksella pystypunnerrusta seisten levytangolla. Soudusta käytetty versio on ylävartalo vaakasuorassa tehty soutu, ei tavallisimmin tehty kulmasoutu.

Kethnaabin muokattu ohjelma:

Treeni A
Kyykky 3x5
Penkkipunnerrus 3x5
Maastaveto 1x5

Treeni B
Kyykky 3x5
Pystypunnerrus 3x5
Soutu levytangolla 3x5

Molempiaa versioita käytetään siten, että treenipäiviä on kolme viikossa ja treenien välissä on aina vähintään yksi päivä. Näitä kahta hieman erilaista harjoitusta vuorotellaan jatkuvasti siten, että kun treenipäiviä on viikossa kolme, tehdään näistä aina jompi kumpi kaksi kertaa ja toinen yhden kerran viikossa. Parin viikon ohjelma näyttäisi siis tältä:

Viikko 1:
Maanantai - Treeni A
Keskiviikko - Treeni B
Perjantai - Treeni A

Viikko 2:
Maanantai - Treeni B
Keskiviikko - Treeni A
Perjantai - Treeni B

Starting Strengthin jälkeen ilmestyneessä kirjassaan Practical Programming Rippetoe suosittelee rinnallevedon tekemistä lyhyempinä sarjoina kuin muut liikkeet. Tuon voi siis halutessaan vaihtaa muotoon 5x3. (Viisi sarjaa, jokaisessa kolme toistoa.)

Vatsalihasliikkeiden ja suoran käsitreenin puuttuminen tästä ohjelmasta huolestuttaa monia. Älä kuitenkaan lisää apuliikkeitä heti vaan kokeile ohjelmaa ensin tällaisena muutaman viikon ajan. Saatat hyvin yllättyä, kuinka raskas tämä ohjelma on käsivarsille jo sellaisenaankin. Muutaman viikon jälkeen jos välttämättä haluat voit lisätä ohjelmaan kerran viikossa kaksi 8-12 toiston sarjaa hauiksille ja ojentajille (hauiskääntö levytangolla ja ranskalainen punnerrus.) Parempia apuliikkeitä ovat leuanveto ja dipit - nämä voi lisätä treenien loppuun esimerkiksi näin:

Viikko 1:
Maanantai - Treeni A + 2x8-12 Dippi + Istumaannousu
Keskiviikko - Treeni B + 2x8-12 Leuanveto + Istumaannousu
Perjantai - Treeni A + 2x8-12 Hauiskääntö + 2x8-12 Ranskalainen punnerrus

Viikko 2:
Maanantai - Treeni B + 2x8-12 Leuanveto + Istumaannousu
Keskiviikko - Treeni A + 2x8-12 Dippi + Istumaannousu
Perjantai - Treeni B + 2x8-12 Hauiskääntö + 2x8-12 Ranskalainen punnerrus

Tärkeää lisäilyssä on se, ettei innostu liikaa. Tässä ohjelmassa tulokset syntyvät siitä, että kyykkäät, nostat penkistä, maasta ja rinnalle pikkuhiljaa paljon enemmän rautaa. Käsivarsienkin kasvusta huolestuneet voivat olla varmoja, että hihaan tulee enemmän täytettä lisäämällä penkkitulokseen 20 kiloa, kuin veivaamalla hauiskääntöä.

Apuliikkeet, etenkin nuo suorat käsiliikkeeet ovat paljon keveämpiä tehdä kuin pääliikkeet. Toisin kuin esim. raskas kyykky tai maastaveto, hauiskäännöt saa vähäisemmällä tuskanhiellä tehtyä niin loppuun, että kädet eivät seuraavana päivänä jaksa nostaa edes hammasharjaa, eikä parin päivän päästä penkki kulje kun taas pitäisi tehdä raskaampia liikkeitä. Noita apuliikkeitä ei siis saa tehdä niin apinan raivolla ja loppuun asti, että ne haittaavat noita pääliikkeitä. Kannattaa mieluummin aloittaa pelkästään noilla kolmella pääliikkeellä per treeni ja harkita lisäilyä vasta myöhemmin.

LIIKKEET
Yritin etsiä tähän linkkejä joiden takaa löytyy materiaalia tekniikan tarkistamiseen.

Kyykky
Tekniikkaneuvoja liikkeisiin: Kyykyn tekniikasta
Starting Strength FAQ: Squat
YouTube: Squat Rx

Penkkipunnerrus
Tekniikkaneuvoja liikkeisiin: Rintaan lihaa oikealla tekniikalla
Starting Strength FAQ: Bench Press
Runkkupenkki. Esimerkki siitä kuinka ei pidä penkata.

Maastaveto
Tekniikkaneuvoja liikkeisiin: Maastaveto
YouTube: Deadlift Instruction
Starting Strength FAQ: Dead Lift

Rinnalleveto
Tekniikkaneuvoja liikkeisiin: Rinnalleveto
YouTube: Power Clean Demo
YouTube: Power Clean
Starting Strength FAQ: Power Clean

Soutu
YouTube: Pendlay Rows 250X5
Starting Strength FAQ: The Row
Stronglifts.com: How to perform the pendlay row with correct technique

Pystypunnerrus
Tekniikkaneuvoja liikkeisiin: Pystypunnerrus tangolla rinnalta
Starting Strength FAQ: The Press
YouTube: Overhead Press coach Mark Rippetoe

ALOITUSPAINON VALINTA

Ohjelman laatijan mukaan sopivien painojen valinta tehdään näin:

Ensimmäisellä treenikerralla kussakin liikkeessä tehdään ensin tyhjällä tangolla ensin viitonen, ja tarvittaessa useampiakin sarjoja. Kun liikerata on kunnossa, lisätään painoa maltillisesti (liikkeestä ja harjoittelijan koosta riippuen, paljonko tämä tarkoittaa) ja tehdään taas kevyt viitonen.

Tämän jälkeen toistetaan painon lisääminen tankoon ja uuden sarjan tekeminen niin monta kertaa kuin tarvitsee, että toistot hidastuvat. Ei siis tarvitse pierrä verta, vaan toiston hidastuminen riittää. Tämä on sopiva aloituspaino, ja tällä painolla voi tehdä jäljellä olevat sarjat joiden määrä riippuu liikkeestä.

Kun tuo sopiva aloituspaino on nyt löytynyt, seuraavalla treenikerralla voidaan painoa lisätä hieman ja jatkossa kasvattaa aina treenistä toiseen.

Let's block ads! (Why?)



Starting Strength - 1-jakoinen perusohjelma aloittelijalle

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire