vendredi 1 mars 2019

Suomi-vapari ja juniorityö

Useimmissa kilpaurheiluna tunnetuissa lajeissa harjoitetaan juniorityötä, jopa moottoriajoneuvolla päristelyä sisältävissä lajeissa. Suomessakin tämä on yleistä, jääkiekon ja jalkapallon tapaisia vaarallisia lajeja ryhdytään harjoittelemaan ohjatusti jo alle kouluikäisinä. Suomalaisen vapaaottelun lahjakkuudet taas saapuvat lajin pariin (ilman tarkempaan tutkimusta) ehkäpä 15-18 -vuotiaana, usein täysin "ummikkoina".

Asia askarruttanut monesti, kun itse on tullut ihmeteltyä junnu-urheilua eri kanteilta melkein koko elämä. Viime viikolla oli hieno tilaisuus ihmetellä tulevaisuutta lähietäisyydeltä ja jututtaa myös Ykä Leinoa, joka ei ole ainoastaan Suomi-vaparin pioneeri, vaan kenties myös sen pelastaja. Turussa junnuja koutsaava Ykä kertoi ajatuksiaan juniorityöstä monelta kantilta. Olen nähnyt Ykän kamppailukoulun tenavia kolmen vuoden aikana pari kertaa aiemminkin, ja kovasti haluaisin nähdä, miltä joku 7-vuotiaana aloittaneista tenavista näyttää vaikkapa viiden vuoden päästä, jos treeni (ja kisaaminen) vielä maittaa.

Mutta eniten mietityttää se, miksi tätä ei tehdä useammissa paikoissa. Vähintään kaikilla isoimmilla seuroilla, joilla on hyvät salitilat ja osaava valmennusta, pitäisi olla kamppailukoulu pyörimässä. Lahjakkuuksia tuottamassa ja seuratoimintaa kehittämässä (lisää toimintaa, lisää rahaa, lisää työllistymistä, lisää ammattimaisuutta...). Mutta miksi ei ole?

Niinniin, tietysti pitäisi ensin selvittää henkiset esteet ja sivuuttaa kaikki mielensäpahoittajat vastalauseineen. Turussakin riitti sanomista em. kamppailukoulun alkaessa, itsekin toimittajana kiinnostuin ensimmäisen kerran aiheesta, kun lehti-ilmoituksessa silmään ottivat silmään maininnat vapaaottelusta ja 7-vuotiaista. Mutta kai tästäkin yli 2010-luvulla päästään. TuTon junnut ainakin oppivat perustaitoja ja -tekniikoita hyvin vastuullisesti. Iso pointti on siinä, että he ovat oppineet herkkyysiässä sellaisia teknisiä perusasioita, joiden opettelu on selvästi vaikeampaa varttuneemmalla iällä. Niiden käyttö ja täysimittainen hyödyntäminen kamppailutilanteessa otetaan ohjelmaan, vasta kun se on tarpeellista.

Tuli kirjailtua muutama ajatus toisaallekin aiheesta. Oma pointtini: juniorityö on/olisi helpoin, halvin ja kestävin tapa luoda uutta nousua kotimaiselle vapaaottelulle. Miksei sitä hyödynnetä?

Let's block ads! (Why?)



Suomi-vapari ja juniorityö

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire