lundi 26 août 2019

Judo

Judolla ja bjj:llä on reilusti yhteistä rajapintaa. Se kuinka paljon taas riippuu harrastajasta/seurasta/valmentajasta. Miesten puolella kyseessä on kuitenkin jo niin pitkälle viedyt eri lajit että jos yhdestä etsii toisen perusominaisuuksia saatikka hienouksia niin tulee varmasti pettymään. Siinä missä bjj:n perimmäinen idea on systemaattinen mattokamppailun kehittäminen judokoiden mattokyvyt taas vaihtelevat skaalalla "susipaska-aivan saatanan hyvä" ja kaikkea siltä väliltä vailla ilman sen kummempaa järjestelmällisyyttä. Judossakin pääsee tietysti toteuttamaan itseään matossa niin treeneissä kuin kisoissa, mutta lajien säännöt jo sanelevat sen että tempo ja painopisteet on aivan erilaisia.

Sen verran on pakko korjata asiavirheitä, että Kimura (ude-garami) on judossa aivan peruskauraa ja täysin sallittu kuten myös omoplata (alkup. Sankaku-garami, jo vuosia judossakin tunnettu ihan vaan omoplatana) jota käytetään verrattaisen yksinkertaisuutensa takia sweeppaamiseen melko paljon. Takin liepeellä saa kuristaa, kunhan se vain ei ole oma.

Selän puolustaminen on judokoiden vahvuus ainakin omilla eli judosäännöillä. Tuntuisi hassulta arvostella ko ominaisuutta mitenkään muuten. Bjj:ssä näkee joidenkin korkeatasoistenkin vääntäjien tekevän juttuja joista judossa rankaistaisiin armotta mutta joilla ei bjj-säännöillä ole oikeastaan niin väliä. On yksittäisten urheilijoiden ja valmentajien vastuu ja oikeus pyrkiä käyttämään näitä heikkouksia hyväksi mutta lienee turha kritisoida urheilijoita siitä, että nämä käyttävät omassa lajissaan hyödykseen omassa lajissaan yleisesti "hyväksyttyjä" asioita.

Toivoisin, että tästä ei muodostuisi tätä iänikuista mun-isi-hakkaa-sun-isin-eipäs-juupas väittelyä. Eri lajit, eri säännöt, eri urheilijat joten toisen arvosteleminen toisen kriteereillä on melko turhaa.

Let's block ads! (Why?)



Judo

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire