Tuo menkkojen poissaolo noin pitkään kertoo kyllä aika karua kieltä hormonitoiminnan tilasta, ja rasvathan sun ruokavaliossa on ihan nollissa, mikä tuohon on yksi syypää (kuten varmasti itsekin tiedät). Jos järkipuhe ja kauhukuvat yhtään jelppii, niin tuolla menolla hommaat itselles osteoporoosin ja murtuneet luut hyvin vikkelään. Copy-pastena (omaa tekstiä luotettaviin lähteisiin perustuen) pieni tietoisku aiheesta (ja osin ohikin, mutta en jaksa nyt leikkoa):
Naisurheilijan oireyhtymä
Naisurheilijan oireyhtymäksi nimitetään tilaa, jolla on osin yhteisiä taustatekijöitä ylikunnon kanssa. Siihen kuuluu kolme erillistä, mutta toisiinsa liittyvää tekijää: häiriintynyt syöminen, kuukautiskierron häiriöt sekä luuston haurastuminen. Nämä liittyvät toisiinsa siten, että pitkään jatkuva liian niukka syöminen yhdistettynä runsaaseen harjoitteluun johtaa negatiiviseen energiatasapainoon, mikä aiheuttaa kehossa hormonitoiminnan häiriöitä. Tämä johtaa epäsäännöllisiin, harventuneisiin tai pahimmillaan kokonaan pois jääviin kuukautisiin ja naishormoni estrogeenin tason laskuun kehossa. Alhainen estrogeenitaso puolestaan haurastuttaa luustoa, mikä lisää esimerkiksi murtumariskiä.
Kuukautisten poisjääminen nostaa luunmurtumarskin jopa moninkertaiseksi verrattuna sellaisiin naisurheilijoihin, joiden kuukautiskierto on normaali (21-35vrk ja kuukautisten kesto 2-7vrk). Harventuneet tai poisjääneet kuukautiset saattavat kieliä myös alentuneesta lepoenergiankulutuksesta, joka on seurausta negatiivisesta energiatasapainosta. Keho toimii siis “säästöliekillä”. Sen lisäksi että liian vähäinen syöminen heikentää suorituskykyä ja altistaa vammoille, voi negatiivinen energiatasapaino myös hidastaa ja vaikeuttaa palautumista ja vammoista toipumista, koska keholla ei ole energiaa eikä rakennusaineita korjaukseen ja kasvuun.
Normaalista kuukautiskierrosta kannattaa siis olla iloinen, vaikka kuukautiset voivatkin toisinaan tuntua elämää hankaloittavalta asialta. Normaali kuukautiskierto kertoo kehon toimivan kuten pitää. Vastaavasti mikäli aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät useita kertoja pois tai muuttuvat epäsäännöllisiksi (ilman, että asiaan vaikuttaa esim. hormonaalinen ehkäisy), kannattaa asiaan suhtautua vakavasti. Tilannetta voi yrittää korjata omatoimisesti ruokamäärää ja erityisesti rasvan saantia lisäämällä sekä harjoittelua keventämällä, mutta tilanteen pitkittyessä on syytä ottaa asia puheeksi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.
Hormonitoiminta voi häiriintyä erityisesti liian vähäisen rasvan saannin takia, joten hyvien rasvojen syömistä ei saisi vältellä. Tärkeää on ylipäätään pyrkiä syömään mahdollisimman paljon laadukasta ruokaa, josta saa riittävästi energiaa, kalsiumia ja D-vitamiinia. Luusto kasvaa ja vahvistuu erityisesti kasvupyrähdyksestä nuoruuteen asti, eli tytöillä noin ikävuosien 11-20 välillä. Jos luumassan huippu jää tällöin saavuttamatta, on tilannetta vaikea korjata myöhemmällä iällä ja luunmurtumariski kasvaa koko elinajaksi.
Liian niukkaan syömiseen voi johtaa myös liiallinen ruokavalion “puhtauden” tarkkailu tai hyvin yksipuolinen tai monia turhia rajoituksia sisältävä ruokavalio. Tämänkaltainen ongelmallinen ruokasuhde saattaa pahimmillaan johtaa syömishäiriöön sairastumiseen. Siksi syömiseen on tärkeää suhtautua sopivan rennolla ja joustavalla asenteella. Terveystietoiselle urheilijallekin hyvä syömismalli on ns. 80-20-ajattelu, jolla tarkoitetaan että n. 80% ajasta syödään fiksua ja laadukasta ruokaa, jolloin ei haittaa vaikka ruokavalioon kuuluu satunnaisesti myös vähemmän optimaalista ravintoa.
Pelkään syödä enemmän
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire