Tämän takia sinne ei kannata varata 2l juomaa rinkkaan, vaan sellainen puolipäiväannos.
Vaatteissa itse suosin Fjällräveniä, muutaman core-core umpipussin ja jokusen vuoden kokemuksen perusteella.
G1000 on erinomainen materiaali liikkuvalle ja onhan tuossa se kipinätakuukin. Sadeviitta, tai ao. lueteltu taukotakki sitten sadepäiville.
Vaatteiksi riittää puhtaat alusvaatteet ja niitäkin vaikka 3-4 päivän varat +pesupulveri. Vaihtokerrasto, ettei aamulla tarvi sitä illalla päällä ollutta niskaan vetää, riippuen tietenkin vuodenajasta(itsellä yleensä syksy). Haju, no sitä on jokatpauksessa ja ei sitä omassa nokassa huomaa, ennen vaelluksen jälkeistä peseytymistä =)
Kun kävelemään lähtee, niin sopiva pukeutumismäärä on se, että lähtiessä on kylmä, ei vilu vaan oikeasti kylmä. Ennemmin sitten taukotakki rinkan päälle ja se voi ihan hyvin olla se tex-tex malli, jota voi sitten sadepäivänä pitää kokoajan.
Ruokana kannattaa pitää energiapitoisia ruokia, eli kuivattu jauheliha, pastat yms. kuivamuonat joita on helppo tehdä trangiassa tai autiotupien kaminan päällä yms. Lisäksi energiapatukat on ihan hyviä siinä kulkiessa popsittavaksi, jotain Hy-Pro:tako mulla viimeksi oli matkassa. +100kg ei kulje ilmaiseksi ja siksi energian tulo saa olla tasaista.
Juomana kannattaa pitää urheilujuomia, esim. hartsport tmv. Niitä pusseja vaan matkaan, niin saa suolot palauteltua matkan aikana. Muutoinkin sen kulutus on vähäisempää, kuin jonkun limsan tmv. mistä vaan kasvaa jano.
Lapissa kannattaa olla kartta, kompassi ja nykypäivän kapistuksena GPS+ parit varaparistot. Voit pistää reittipisteiksi autiotupia yms ja saat sitten ilmoiteltua sijaintisi, mikäli jotain käy. Lisäksi vaikka tänään näkyy kiintopisteet, niin huomenna näkyvyys voi olla 20m. Eli niiden kiintopisteden näkyvissäoloon ei kannata luottaa. Tee väljä aikataulu, että voit pitää välipäivän, mikäli tällaisia kelejä esiintyy, tai ohjaudu karttapohjaisella GPS:llä seuraavaan suunniteltuu kohteeseen. Kännykkä matkaan turvavälineeksi, aina yleensä hätäkanava löytyy joltain operaattorilta. Tietenkin on paikkoja missä ei kuulu mitään, mutta se on sitten vaan ryömittävä paikkaan missä kuuluu, jos on jalka poikki. Narua, mutama nippuside yms. suojan/lastan tekoon soveltuva väline on hyvä olla matkassa ensiapupakkauksen kera. Puukko ja pieni kirves, esim. Fiskarsin 'pikkumusta' ja sillä teet miltei missä vaan tarvittaessa suojaa/tulta, jos vaan puta on olemassa. Sytytyspalat on hyviä, helpottaa sitä nuotion tekemistä varsinkin tihkupäivinä. Yleensä löytyy kyllä tuohta ja keloa sen verran, että tulet saa. Etelämmässä sitten tervaskantoja, joita särpimällä saa tulet yhdellä tulitikulla ilman muita sytykkeitä.
Rinkkavaeltajalle rinkan paino ei todellakaan sais lähtiessä olla paljoa yli 20% omasta painosta. Hyviä rinkkoja löytyy pilvin pimein, itsellä on Fjälrävenin Kajka, jota on mukava kuljettaa hivenen raskaampanakin. Vaelluskengät ja säärystimet toimii vaivaiskoivikkoisilla alueilla hienosti ja niiden kanssa pystyy tekemään joenylityksetkin kastelematta jalkojaan. Kenkiä on monenlaisia ja ne kannattaa ajaa sisään ennen lähtöä useammal kävelyreissulla. Itselle sopi Meindln Taigat ihan suoraan, ne oli kuin ois olleet valmiiksi sisään ajetut. Ensiapupakkaukseen kuitenkin rakkolaastareita juuri näitä ongelmia varten.
Eläimet siellä on vaelluksen suola, ne on niitä viimeisiä mitä tarvii mitenkään pelätä. Kyllä ne karhut ja sushukkaset väistää ihmistä ja ole tyytyväinen, että sellaisen luonnossa näet, jos näet. Rykimäaikana poro on huomattavasti vaarallisempi, kuin yksikään peto.
Ei muuta kuin menoksi ja kuten muutkin on toitottanut, aluksi niille merkityille reiteille jos kokemus on +-0. Siitä on hyvä lähteä.
Itse vaella metsästysvaellusta, eli koira on matkassa ja sen muonat kannossa yms. On hivenen eriluontoista toimintaa. Autiotuvissahan on sellainen sääntö, että se joka ensin on tullut myös lähtee ensin, jos tilaa ei löydy. Meidän porukassa sellainen sääntö, että se joka ei sovi, lähetee
Ei ole vielä kertaakaan kukaan valittanut esim. sisällä nukkuvista koirista. Ensi syksynä taas muutama yö autiotuvissa, mukavuustaso voittaa telttailun, mutta voihan siinä samalla kierroksella hivenen telttaillakin. Mulle se on se, että Erämessuille on lähettävä ostamaan kevyt teltta. Makuupussi ja alunen on jo riittävän laadukkaat. Autiotupiin sitten kesäpussi matkaan, -5 pussi on käytännössä peitto siellä, mutta +3 pussilla pärjäät hienosti vaikkette jaksaisi kipinää pitääkkään.
Vaeltaminen
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire