jeudi 27 septembre 2018

Valmentaja Charles R Poliquin

Odottelin että Fuhrer ois ensin ehtinyt kertoa kuinka hän on kasvattanut tällä konstilla asiakkaistaan massamonstereita ;)

Nojoo, vilkaisin tuota aihetta eilen mutta lopetin lukemisen kun Poliquin itsekin myöntää, ettei hänellä ole tuohon tueksi mitään tutkimuksia. Siinä vaiheessa tämä muuttuukin puhtaasti uskon asiaksi ja siihen ei yleensä järki pure. Sanoisin että tämän asian suhteen vaakakuppeihin voidaan laittaa seuraavat asiat:

Puolesta:
- Poliquinilla on pitkä ja menestyksekäs ura valmentajana ja hän edelleen saa aikaan ilmeisen kovia tuloksia asiakkaillaan

Vastaan:
- P sattuu kauppaamaan (monien muiden lisäravinteiden lisäksi) glutamiinia ja tuo suositeltu annos on ihan tolkuton.
- Glutamiini lienee elimistön yleisin aminohappo eikä edes välttämätön, sillä kroppa valmistaa itse sen mitä tarvii.
- Se, että glutamiinin määrä kropassa laskee ylitreenauksen (tai jonkin massiivisen leikkauksen, palovammojen, sepsiksen tms hengenvaarallisen tilan) seurauksena, ei automaattisesti tarkoita sitä että terve ihminen hyötyisi siitä mitenkään. Tai että sillä pystyttäisiin ehkäisemään ylitreenauksen oireita.
- Glutamiinin selkeimmät hyödyt on osoitettu edellä mainituissa tilanteissa ja annostelu on voinut olla esim. suoraa suoneen.
- Mulla on tuossa jemmassa seitsemän (!) tutkimusta, joiden mukaan glutamiinisupplementaatiosta ei ole mitään ergogeenista (suorityskykyä parantavaa) hyötyä. Tällä hetkellä en ehdi linkittelemään mutta jos joku vaatimalla vaatii niin sitten ei auta..
- Ainoaksi oletetuksi hyödyksi jäisi nuo mahdolliset vaikutukset immuunipuolustukseen taikka suolen toimintaan.
- Immuunibuustauksen suhteen olen vieläkin epäileväinen, sillä olen toistaiseksi löytänyt vain yhden kunnollisesti kontrolloidun tutkimuksen sen hyödyistä. Skeptisyyttäni lisää se, että glutamiinin pääsystä verenkiertoon on hyvin ristiriitaisia tuloksia. Joidenkin tutkimusten mukaan suolen solukko käyttäisi sen suoraa omaksi energiaksi eikä siitä jäisi juuri mitään muille. Ja jos jäisi, maksa ottaisi myös ensikierron metaboliassa omansa pois. Ja vaikka tuota immuunibuustausta voisikin tapahtua, siihen ei todellakaan tarvita mitään poskettomia 80g päiväannoksia.
- Suoliston toiminnan suhteen tutkimus on myös ristiriitaista. Tietääkseni tuota vuotavaa suolta (leaky gut) ei ole uskottavasti hoidettu glutamiinilla. Se ei myöskään näyttäisi auttavan Crohnin taudin oireisiin. Ja edelleen, vaikka hyötyä olisikin, onko viiden päivän megadoussauksella oikeasti jotain pysyvää vaikutusta? Ja vielä jotenkin suoliston kautta lihasmassan hankintaan!?
- Tuosta 80g/pv tulee jo 320kcal, mikä voi sekin osaltaan jo auttaa tasannevaiheen yli. Saisiko saman tai jopa paremman hyödyn yksinkertaisesti syömällä enemmän?

Voin tosiaan kaivella noita viitteitä joskus paremmalla ajalla.

Kyllä minusta tuntuu että lihaskasvun tasannevaiheen ylipääsemiseksi on vähän järkevämpiäkin konsteja kuin tuo kyseinen tankkaus. Toki jos jonkin mielestä tuo pelkkä Poliquinin nimi riittää perusteeksi, eikä raha ole este niin ei muuta kun kokeilemaan. Kiinnostaisi kuulla tuloksista :)

Let's block ads! (Why?)



Valmentaja Charles R Poliquin

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire