samedi 13 juin 2020

Yleinen lemmikkikeskustelu

Kaksi kania löytyy täältä. Molemmat hermeliinejä. Syksyllä 9-vuotias albiinomussukkani päätti lähteä vihreämmille niityille heinää puputtamaan, joten sen tilalle hankittiin suloinen vaaleanruskea vauva, joka on nyt siis reilu puolivuotias. Kaverina sillä on toinen naaras, kohta neljävuotias Tumppi. Ja pikkuinen on siis Nyytti.

ZannaZ sanoi:

Kuten alotuspostista näkeekin ni mä oon vasta tosi nuori pupun omistaja mutta vastaanpa silti asiaan kuitenkin perehtyneenä. Ite päädyin pupuun juuri tuon takia, etteivät vie niin paljon aikaa kun koira eikä ole ni "tylsiä" kuin esim. terraario/akvaario-elukat, kun kuitenkin haluan seuraakini.

Kani ei ole niin helppo eläin kuin luulisi. On kuitenkin välttämätöntä, että omistajan seurallisuudesta riippumatta pupulla on seuraa JATKUVASTI, tai se tylsistyy täysin. Olen nähnyt raukkoja, jotka vain apaattisesti istuvat häkissään koska niitä ei todellakaan kiinnosta mikään, kun ovat jatkuvasti yksin. Ihmisen seura on ok, mutta parasta seuraa kanille on toinen kani. Kaksi urosta eivät tule toimeen, kaksi naarasta tulevat yleensä (sanotaan että samasta poikueesta tulevat parhaiten toimeen, mutta meillä kaikki ovat tulleet toimeen, vaikka eri poikueista ovat olleekin.). Pitää vaan osata totuttaa ne. Mutta se onkin sitten toinen juttu, kysy Jonski lisää vaan jos tarttet. Ja uros ja naarashan tiedetään :) mutta tosiaan, jos haluaa, uroksen voi leikata (itse vastustan tällaista "epäluonnollisuutta").

Kanit syövät varsinkiin pienet hermeliinit alussa todella vähän. Itse annan 2-3x/päivä pienen pätkän porkkanaa ja tietty heinää on oltava saatavilla kokoajan. Tuoreen rehun antamista tietty nostetaan sitä myöden kun pupu kasvaa. Ruuan määrä on suhteutettava pupun kokoon ja liikuntamäärään.

Kaksi jälkimmäistä lausetta pitävät hyvin paikkansa. Omat kanini ovat kyllä pienenäkin syöneet paljon, joten ihmettelen tuota väitettä vähän syömisestä (ettei pupusi vain ole kipeä?). Heinä on kanin perusravintoa, sen lisäksi ainakin kasvavalla kanilla on oltava myös rehupellettejä saatavilla mieluiten kokoajan. Huom. EI siemensekoitusta, sillä ne ovat lihottavia ja epäterveellisiä. Porkkanaa saa antaa, ja vastoin Zannazin käsitystä MYÖS salaattia saa antaa, mutta kohtuudella tietenkin. Salaatin tulee tietysti olla hyväkuntoista, ja mielellään huoneenlämpöistä, sillä muuten tulee mahavaivoja helposti. Noilla neljällä on hyvä lähteä liikkeelle, myöhemmin voi kanille tarjoille banaania (pieniä paloja silloin tällöin=herkkua!), kiinankaalia (pieniä määriä), persiljaa, näkkileipää jne jne. Kaalia EI saa antaa, sillä se kerää kaasua pupuraasun massuun (näin tekee myös PUNA-apila, eli sitäkään ei suositella). Lisäksi kanilla tulee AINA olla jotain kovaa purtavaa, esim. tummaa kuivattua leipää ja /tai pajunoksia, sillä kanin hampaat kasvavat nopeasti ja jatkuvasti, ja jos se ei saa kuluttaa niitä pureksimalla kovaa, on edessä lääkärikäynti (ei hyvä).

Kanin olisi hyvä antaa olla mahd. paljon vapaana esim. pihalla aitauksessa (myös katto ja lattia ettei kani joudu lintijen saaliiksi tai kaiva tietään karkuun) tai huoneistossa muuten. Jos se saa olla vapaana niin sitä ei tartte mitenkään muuten lenkityttää, mutta jos ei niin sen olisi hyvä viedä valjaissa pihalle vähän jalottelemaan. Kanit kuitenkin tarvitsevat käyttää jalkojaan ja loikkia.

Kanin TÄYTYY olla vapaana useita tunteja, OLISI HYVÄ jos se saisi olla vapaan koko päivän (tai koko ajan). Kääpiökania (hermeliini ym. pienet rodut) ei saa pitää ulkona talvella (seuraa nuha -> armoton kuolema). Kesällä kani voi olla ulkotarhassa, jossa tosiaan Zannazin mainitsemat lattia ja katto pakollisia. lisäksi tarhassa tulee olla koppi/mökki, mihin kani halutessaan pääsee suojaan (pitää piilopaikoista). Häkissään kyhjöttävä vankeudessa elävä kani on onneton (ajatelkaa jos itse asuisitte yhdessä pienessä huonessa, olisiko kivaa ja rikas elämä?) ja sen elinikä lyhenee huomattavasti (ja on sisällöltään köyhä elämä..). Jos menet valjaissa ulos, lenkin olisi suositeltavaa kestää vähintään puoli tuntia (muista että kanit viihtyvät puskissa, joten varaa mukaan hyvää lukemista :D ).

Hoitosta saat kyllä ohjeet kaupastakin mutta pääasiat kun pidät kunnossa ni kanis pitäis olla tyytyväinen:
- tarpeeksi iso häkki (neuvotaan kyllä)
- viileää vettä aina saatavilla
- heinää aina saatavilla
- häkin pohjalla purua
- vessalaatikko mahdollisesti, jonne kaneille tarkoitettua "hiekkaa" tai kissan paakkuntumatonta hiekkaa
- tuoretta ruokaa sillon tällön päivässä
- kalkki ja suola- ja mineraalikivi
- kynsisakset
- harja (turkin hoitoon)
- salaattia, eikä kaalia EI SAA antaa!

Hyvä lista, paitsi jo edellämainittu virheellinen käsitys salaatista, jota saa siis kohtuudella antaa. Kaikki kanit eivät myöskään syö suola-ja mineraalikiviä (tosin ne pitää olla saatavilla, muuten ei voi tietää, syökö se), joten ei pidä huolestua, jos ne jäävät koskemattomiksi (näin meidän nykyisillä vekkuleilla, ei kivet kelpaa ei). Lisäksi ehdottomasti savinen painava ruokakuppi, jota kani ei saa kaadettua, jonne tulee siis pellettejä ja jonne voi myös näkkärit ja porkkanat laittaa. Kuppi tulee pestä säännöllisesti (söisitkö itse kakkaiselta lautaselta?!?)

Lyhytkarvaisen turkkia ei tartte juurikaan hoitaa, sillon tällön vähän harjaa (kanit pitävät yleensä harjauksesta), pitkäkarvaisempaa tietysti enemmän, aivan kuten kissojen ja koirienkin kanssa. Kanin turkkia ei tulisi pestä, kani pesee itse itsensä monta kertaa päivässä, eivät ne pidä edes vedestä.

Terve kani pesee itseään useita kertoja päivässä, joten turkkia ei tosiaan pahemmin tarvitse hoitaa. Ainoastaan karvanlähdön aikaan turkkia täytyy harjata, jotta kani ei itse syö karvojaan (seurauksena suolitukos-ummetus-hengenlähtö). Turkkia ei saa pestä, sillä kanit vilustuvat todella_herkästi. Jos pupu on kipeä tai turkissa on muista oudoista syistä jotain kakkaa, voi pyyhkiä varovasti haalealla vedellä ja kuivata sen jälkeen huolellisesti, mutta tämä on äärimmäinen varotoimenpide.

Kani voi olla päivisin esim. töiden tai koulun ajan oikein hyvin yksin, suljetussa häkissä, kun sillä on tarvittavat jutut saatavilla vaan kokoajan, ruokaa ja vettä. Pidemmille matkoille yms. tietty tarvitsee hoitajan, mutta kissan kantokopassa kulkee kätevästi mukana vaikka viikonloppu matkalle mummolaan jos kanilla on siellä vaan paikka missä olla. Olen kuullut että viikonlopunkin yli kani on pystynyt olemaan yksin, mutta toki ne ovat seurallisia ja kärsivät liiallisesta yksin olosta. Siksi monet hommavatkin kaksi kania (tärkeää etteivät tappele, siksi kaks leikkaamatonta urosta, usein leikatutkin, eivät tule kysymykseen koska 100% varmuudella tappelevat. Turvallisin yhdistelmä on leikattu poika + samaa rotua oleva tyttö) jos tietävät että ovat pidempiä päivä töissä tai muuten poissa.

Kani voi olla häkissä, mutta kuten sanottu, se ei halua olla siellä. Kani pärjää yksin (ruokittuna ja juoman kanssa) n. vuorokauden, pitemmillä matkoilla hoitaja on ehdoton. Kissan kantokoppa on hyvä omistaa kuljetusta (ja mahdollisia eläinlääkärireissuja) varten. Kani kuitenkin stressaa herkästi, ja siksi sen olinpaikkaa ei tulisi suotta vaihdella, eli esim. viikonloppureissu on liian lyhyt matka kanille siirreltäväksi paikasta toiseen (tietysti jos mitään muita vaihtoehtoja ei todella kertakaikkiaan ole, niin..) Kani on herkkä eläin ja voi saada sydärin jo pelkästä automatkasta, joten aina kannattaa järkeä käyttää, raahatako se mukana lyhyelle reissulle.
Mielestäni oikein sopivan seurallinen (kun opettaa sen vaan seuralliseks pienestä asti), "vaivaton". Kannatan!

Mulla on mennyt Epun kanssa todella mukavasti ja pikkuinen on aika hyvin jo kotiutunut vaikka vasta toinen kokonainen päivä on täällä mun kanssa. Todella tyytyväinen olen hankintaani! Suosittelen koko sydämestäni!

Vaivattomasta en tiedä, vaivaton jos vertaa hevoseen :D Lutuisia ovat ja seurallisia, oppivat muuten mitä uskomattomimpia asioita kun tarpeeksi häärää niiden kanssa. Lisättäköön vielä, että kania ei tarvitse opettaa seuralliseksi, vaan se on yksi seurallisimmista ihan itse. Se oppii yksinäiseksi, jos sillä ei ole seuraa ja leikkikaveria.

Sorry jos kuulostan saarnalta tai jotain, tiedän vaan niin monta tapausta puutteellisista hoidoista, että vihaks pistää. Kysykää vaan, jos haluutte lisätietoja tai ohjeita häkin tekoon tms tms. Kaikkea en mäkään varmaan tiedä, mutta kaneja on ollut pienestä pitäen, ja paljon on opittu, tosin ihka ensimmäinenkin pupu eli 9-vuotiaaksi, eli ei varmaan ollut ihan huono elämä silläkään pupuskalla.

Ja kirjoitelkaahan pupujenne kuulumisia tänne! :)

Edit: hyvällä hoidolla (hermu)kani voi elää helposti 8-10 vuotta, eli siitä on seuraa pitemmäksikin aikaa. Siksi sitä ei pidä ostaa hetken mielijohteesta. Jos on valmis panostamaan lemmikkiinsä vain vuodeksi tai pariksi, suosittelen hiiriä.

Edit2: ZannaZ, Eppu on ihan mun Nyytin värinen..

Let's block ads! (Why?)



Yleinen lemmikkikeskustelu

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire