mardi 14 mai 2019

Polvet kuntoon: linkkejä, vinkkejä ja keskustelua polvivaivoista / ennaltaehkäisystä

Olen henkilökohtaisesti kiivennyt se edellä puuhun polvivaivojeni kanssa jo lähes neljän vuoden ajan, ja siinä vaiheessa kun penkistä nousee enemmän kuin kyykystä, on ehkä aika hyväksyä se tosiasia, että terveet polvet vaativat ainakin omalla kohdallani rajattomasti viitseliäisyyttä. Haluaisinkin koota tämän threadin alle keskustelua maan ja taivaan väliltä polvivaivoista ja niiden ennaltaehkäisystä aina oikeaoppisesta kyykkytekniikasta venyttelyyn ja liikkuvuuden parantamiseen tai polven anatomiaan ja biomekaniikkaan.

Omalla kohdallani tilanne on se, että polvikipujen takia tein sen ratkaisevan virheen muutama vuosi takaperin, että lopetin jalkojen treenaamisen kokonaan noin 2 vuodeksi. Tämän totaalitauon jälkeen jo pelkkä juoksuharjoittelun aloittaminen oli tuskaa, kun säärienkin lihakset olivat täysin surkeassa kunnossa ja alttiina rasitusvammoille, kuten penikkataudille. Nyt polvivaivojen syytä on hieman kartoitettu yleislääkärin ja fysioterapeutin kanssa, ja näyttää siltä, että aiheuttajana on patellofemoraalinivel ja mahdollisesti sen huono liikkuvuus.

Tässä jotain asiaa patellasta ja yleisimmistä polvivaivoista:

Rasitusvamman konservatiivinen hoito
Tapausesimerkkinä patellofemoraalinivel

No Need for Knee Pain
Evaluation and Treatment of Common Knee Problems

Tässä vaiheessa ensimmäinen kysymykseni onkin, että kenen juttusille kannattaa Helsingissä suunnistaa, jos haluaa tarkemman analyysin patellan toimintahäiriöistä?

Omalla kohdallani näyttää siltä, että patellan ongelmat juontavat juurensa vuosikausien venyttelemättömyyteen ja huonoon liikkuvuuteen, mikä hankaloittaa esim. kyykyn suoritustekniikkaa. Kaikki vaikuttaa todellakin liittyvän kaikkeen, kun olen yrittänyt etsiä vinkkejä polvivaivojen hoitoon ja ennen kaikkea vaikuttaa siltä, että viitseliäisyyttä vaaditaan rajattomasti mm. taka- ja etureisien, lonkankoukistajien, pakaroiden, pohkeiden jne. venyttelyyn, erilaisiin liikkuvuusharjoituksiin, varsinkin reisien lihaskalvojen aukomiseen putkirullauksella (foam rolling), perusteellisiin alkulämmittelyihin (juoksumatto, tankojumppa, liikkuvuusharjoitteet), etu- ja takareisien välisestä lihastasapainosta huolehtimiseen, jne., jne.

Seuraavassa muutamia linkkejä edellä kuvattuihin aihepiireihin liittyen:

Pakkotoiston venyttelyopas

Stretching and Flexibility by Brad Appleton

Mitä painettuja venyttelyoppaita suosittelette?

Feel Better for 10 Bucks – Foam Rolling

18 Tips For Bulletproof Knees <-- LUE TÄMÄ!!!

Yllä olevan artikkelin kirjoittaja Mike Robertson on näköjään julkaissut myös tuoreehkon 248-sivuisen kirjan ”Bulletproof Knees”, josta keskustelua täällä. Itse ainakin harkitsen vakavasti hankkivani kyseisen opuksen.

The Painful Seven – Vinkkejä takareisien vahvistamiseen by Christian Thibaudeau

Jalkakyykyn lihashuolto ja yleisimmät vammat – Pekka Anttila

Jalkakyykyn lihashuolto ja yleisimmät vammat, osa 2 – Pekka Anttila

Voimanostajan lihashuolto – Pekka Anttila

Syytä on korostaa myös oikeaoppisen kyykkytekniikan merkitystä polvivaivojen poissa pitämisessä, ja Dippi postasi varsin monipuolisen videokokoelman kyykyn suoritustekniikkaan liittyen:

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=1640927&postcount=93

Lisää kokemuksia, linkkejä ja hyviä artikkeleita polvivaivoista ja kaikesta mahdollisesta niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyvästä, kiitos… :)

edit: meinasikin unohtua mainita, että jo pelkällä päivittäisellä venyttelyllä, huolellisilla alkulämmittelyillä ja polvilämmittimien käytöllä ovat polvet tuntuneet kyykätessä ja varsinkin sitä seuraavina päivinä paremmilta kuin kertaakaan vaivojen ilmenemisen jälkeen.

Let's block ads! (Why?)



Polvet kuntoon: linkkejä, vinkkejä ja keskustelua polvivaivoista / ennaltaehkäisystä

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire