mardi 21 juin 2022

Eri lajien suosio

Millä tavalla sitä nousussa olemista on tarkoitus mitata? Jos harrastajamäärällä, niin silloin ei vapaaottelu ainakaan. Kolmisen vuotta sitten menin kirjoittamaan eräälle toiselle foorumille (kieltämättä provosoivaan sävyyn) että vapaaottelubuumi meni jo ja siitä nousi ihan kauhea äläkkä ja sain mm. kahden eri lajiliiton hallitustasolta noottia asiasta. Lajikateutta kuulemma. Nyt pitäisi asian sentään olla selvä jo kaikille ja sitä on sivuttu jo FightSportin pääkirjoituksessakin. Suurin buumi oli 2010 Sali-sarjan aikaan ja treenaajamäärät ovat laskeneet radikaalisti noista päivistä. Ei niin että lajilla varsinaisesti huonosti menisi, mutta homma ei ole enää missään infernaalisessa nousussa. Kilpailutoiminnan kärjen suhteenhan ollaan toki menty eteenpäin ja nousua siinä tulee varmasti vielä.

Vapaaottelu ei varsinaisesti sovellu kovinkaan hyvin normipulliaisen pari kertaa viikossa treenattavaksi kuntoiluksi. Ja siihen on muitakin syitä kuin se että vaparihanska päähän tekee kipeää. Vapaaottelu on liian monipuolista. Vapaaottelussa on periaatteessa kolme eri lajia yhdistettynä: pystyottelu, pystypaini ja mattopaini. Nyt kun se perusharrastaja treenaa kahdesti viikossa ja on aika usein pois niin keskimäärin hän treenaa samaa "lajia" yhden treenin kahden viikon välein.

On selvää että tällaisella tahdilla ei kehity kovinkaan nopeasti - tai itseasiassa siinä ei kehity käytännössä ollenkaan kun unohtaa samaa tahtia kuin oppii. Tuloksena on se että jokainen treeni on pelkkää haparointia ja epäonnistumista. Plus että erityisesti pystyottelussa ja pystypainissa tulee vielä kolhujakin. Pystyottelussahan kaikkein vaarallisinta on kun kaksi osaamatonta heiluu innoissaan/peloissaan. Ihmisen motivaatio kasvaa onnistumisista ja kun niitä ei tule vaan tulee vain turpaan niin harrastus jää usein aika nopeasti. Vapaaottelussa onkin nähtävissä että on selkeämmin kuin muissa lajeissa jaottelu paljon treenaavat kilpailijat ja aloittelijat. Väliin sijoittuvaa "perusharrastajien" joukkoa ei ole tai ainakin se on pieni.

Esimerkiksi lukkopainissa, BJJ:ssä, potkunyrkkeilyssä ja thainyrkkeilyssä on puolestaan vain se yksi juttu (mattopaini tai pystyottelu) jota perusharrastajan treenitahdilla harjoitellaan muutaman päivän välein. Tällä tavoin selkeää kehitystä tapahtuu ainakin pari vuotta ennen kuin tullaan tilanteeseen jossa kehittyminen vaatisi lisäpanostusta. Kun mattopainissa lisäksi ei tule kolhujakaan (vaikka nivelvammoja yms. onkin enemmän kuin pystylajeissa) niin se motivaatio säilyy paljon paremmin ja harrastus pysyy.

Toinen juttu on se että muutama vuosi sitten perustettiin iso määrä uusia vapaaotteluseuroja. Nythän on niin että jos paikkakunnalle tulee jokin uusi laji, joka on edes jollain tavalla mediaseksikäs niin ensimmäiset peruskurssit ovat aivan tupaten täynnä. Tämä johtuu siitä että paikkakunnalle on tavallaan kertynyt iso määrä ihmisiä joita se laji kiinnostaa ja he tulevat tietysti heti kurssille kun mahdollisuus on. Parin vuoden kuluttua tämä reservi on kuitenkin käytetty ja potentiaalisten kurssilaisten määrä kasvaa vain vuosiluokka kerrallaan. Nyt ollaan juuri tässä tilanteessa että aloittajien määrä on tämän takia pienentynyt niissä kymmenissä kaupungeissa joihin on perustettu vapaaotteluseura vuosina 2008-2011.

Itse väitän että BJJ ja lukkopaini ovat nyt se iso juttu joka kasvattaa harrastajamääräänsä ainakin seuraavat 2-3 vuotta. Pystylajit (potkunyrkkeily, thainyrkkeily ja nyrkkeily) kasvavat hitaammin mutta ovat nousu-uralla. Vapaaottelu on nyt laskenut huipustaan mutta tulee päätymään samanlaiselle hitaan kasvun uralle kuin pystylajitkin, kun toiminta kaikin puolin kehittyy.

Painilajien vahvuus on helpon harrastamisen lisäksi se että niissä on helppo kilpailla. Voit mennä heti peruskurssin jälkeen BJJ valkovöisten kisoihin ja ehkä jopa voitat jonkun matsin tai ainakin on tasaista. Jos saman tekee vaikka thainyrkkeilyssä niin päätyy äkkiä sairaalaan eikä valmentaja edes päästä kisoihin. Kilpailuvietti on kuitenkin hyvä motivaattori. Sen ansiosta esim. pokeri tuli takavuosina valtavaan suosioon.

Osaisinpa nähdä mikä laji tulee nousuun painihommien jälkeen...

Adblock test (Why?)



Eri lajien suosio

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire