samedi 11 mars 2023

UFC 285: Jones vs. Gane (La 4.3.2022 T-Mobile Arena, Las Vegas)

Olen jo aikaisemminkin varmaan pariinkin otteeseen sepostanut kaikista niistä epävarmuustekijöistä Jonesin pärjäämisen saralla. En ole nyt yhtään sen positiivisempi tuon suhteen vaan yhä vaan enemmän näen ongelmia.

Nopeus. Jones on ollut LHW:ssa ihan suhteellisen nopea kaveri etenkin kokoisekseen, vaikkei menestys tuohon olekaan ikinä nojannut. Painoa on nyt kuitenkin varressa aika reilusti enemmän kuin mihin on tottunut urallaan. Joskus aikoja sitten kun Jonesin HW-siirtymää arvuuteltiin ja näytti että massaa oli lisätty, Jones esitteli treenivideolla iskunopeuttaan joka ei kyllä vakuuttanut sitten pätkääkään. Nyt sitä ikääkin on jo tullut paljon lisää. Edellisessä matsissa Reyes pääsi kolmen erän ajan iskemään Jonesia ilman hirveitä ongelmia. Sen sijaan Ganesta meillä on todistusaineistoa vaikka millä mitalla että kaveri on todella nopea omassa massassaan. Paljon tässä vuosien varrella on spekuloitu että Jones liikkuisi kevyesti raskaassa sarjassa ja pärjäisi nimenomaan sen ansiosta. Varmaan montaa muuta vastaan näin olisikin, mutta Gane on pahin mahdollinen tämän suhteen.

Reach. Jos joku väittää että Jones ei ole ulottuvuudensa ansiosta paljolti pärjännyt näin hyvin, puhuu hän paskaa. Jonesilla on hyvä ulottuvuus myös raskaaseen sarjaan, mutta Gane pääsee aika lähelle. Käsipelillä Jones käyttää ulottuvuuttaan pitkälti ojentelemalla kättään ja ottamalla otetta vastapuolen etukädestä. Ganella taas on hyvin ulottuva ja nopea jabi, enkä jotenkin usko että raskaassa sarjassa Jones pystyy käyttämään tuota samaa tekniikkaa tehokkaasti hyväkseen. Potkujen osalta Jonesilla on varmaan vieläkin käytössä vanhat polven paskojat sun muut, mutta taas tullaan siihen että vastustaja on tällä kertaa kertaluokkaa kyvykkäämpi vastaamaan noihin Jonesinkin etäisyydeltä.

Kippi. Jones ei ole koskaan ollut mikään power puncher, ja tuskin on sitä nytkään vaikka olisikin punttia nosteltu. Eipä tosin ole Ganekaan vaan enemmän volyymin kautta mennään. En tiedä miten järkevää on käyttää Jonesin koko uran tilastoja mittaamaan nykytilannetta etenkin uudessa painoluokassa. Santosia vastaan Jones kunnioitti todennäköisesti Santosin lyöntivoimaa aika paljon, ja tilastot on sen mukaiset eli aivan kamalat: 59 sig strikea koko matsin aikana. Vaikea kuvitella että Jones haluaisi lähteä raskaassa sarjassa kenenkään kanssa lyömään kilpaa vaikka leuka onkin ollut tähän asti kunnossa. Kuitenkin jos Gane pääsee osumaan pari kertaa hyvin, luulen että Jones alkaa reagoimaan melko voimakkaasti tähän.

Paini. Jones on parhaimmillaan ollut aivan mahtava painija, mutta yleensä paini on ensimmäinen asia mikä paljon painivilta vapaaottelijoilta loppuu uralla koska loukkaantumisia tulee melkein vääjäämättä. Jones on viimeksi kellottanut merkittäviä määriä kontrolliaikaa matossa 4 vuotta sitten, olettaisin että joku muu syy kuin "ei huvita" on siihen että parissa viimeisimmässä ei Jones käyttänyt painia juuri lainkaan vaikka siinä olisi pitänyt nimenomaan olla se merkittävin etumatka. Mutta jos ongelmia taas ei ole niin sanoisin Jonesin parhaaksi saumaksi dominoida tätä matsia on yrittää jahdata alasvientiä niin paljon kuin sielu sietää. Ganen matsista Ngannouta vastaan tietty voi vetää johtopäätöksiä että Ganella on selkeä painiongelma, mutta Ngannou sai Ganen enemmän eläimellisen voiman ansiosta mattoon kuin ylivertaisen tekniikan, Jones saattaa joutua vääntämään Ganea häkkiä vasten aika kauan saman saavuttaakseen.

Cardio. Jonesin cardio ei ole ikinä pettänyt, mutta taas kerran mitään näyttöä ei ole miten tämä onnistuu isommassa painossa. Jones on myös pystynyt lähes aina säätämään matsin tempoa vastaamaan omia tarpeitaan, luulen että Gane saattaa aiheuttaa tässäkin hankaluuksia. Ganesta meillä taas kerran on näyttöä vaikka miten paljon näissä painoissa, cardio on ollut erinomainen. Jompikumpi tässä varmaan joutuu ulos omalta mukavuusalueeltaan tämän suhteen, se voi tehdä ison eron lopputulokseen.

Monella tapaa Gane on siis Jonesille todella huono ja monella tapaa taas edullinen partneri. Gane on myös niin poikkeuksellinen raskassarjalainen että treenipartnereita jotka vastaisivat tämän kykyjä ei välttämättä ole paljon tarjolla. DC lienee se rationaalisimman tuntuinen vastaus tässä miten Jones pärjäisi hewarille, mutta eihän DC mikään hewari tuolloin ollut ja painonveto oli aina vaikea homma hänelle.

Suurimman epäluulon Jonesia kohtaan varmaan aiheuttaa minulle se, että siitä on oikeasti tosi pitkä aika kun Jones on oikeasti näyttänyt oikeasti hyvältä häkissä. Kun miettii vielä että Jones nousi hyvin nuorena mestariksi asti, niin aika kauaksikin on primestä voitu jo ajelehtia. Jonesin kannattaisi ehkä tässä hakea jopa jonkunlaista shokkistarttia, tosin historian valossa tätä ei ole juuri nähty.

Sitten on tietysti vielä nämä että Jonesilla oli isojakin vaikeuksia parissa viime matsissaan ottelijoita vastaan joiden taso osoittautui jälkikäteen melko kulahtaneeksi. Luulen että Jones itsekin vähän hätkähti tuota Reyes-matsia ja pudottautui isolta osin sen takia pois. Divariin alkoi myös ilmaantua pikkuhiljaa oikeasti vaarallisia kavereita jotka olivat Jonesin kokoluokassa. Jos Jones tunsi että ei enää suorituskyky ja atleettisuus ole tallella, oli ihan järkevä siirto alkaa liikkua kohti divaria missä vanhuus ei ole este ja tekniikka on keskimäärin todella hakusessa isolla osalla porukasta.

Kaikesta tästä huolimatta en uskalla edes lyödä vetoa varmaan Jonesia vastaan, koska vaikka Jonesin vahvuudet hewarissa ovat ihan spekulaatiota, myös kaikki ylle listaamani on ihan sitä samaa spekulaatiota vuosien takaisesta.

Lisäksi sellainen pikku asia että sehän on vittu sentään Jon Jones. Kuka hullu lyö vetoa Jon Jonesia vastaan? Eihän se ole hävinnyt ikinä, miksi se nyt aloittaisi?

Adblock test (Why?)



UFC 285: Jones vs. Gane (La 4.3.2022 T-Mobile Arena, Las Vegas)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire