mercredi 31 août 2016

Lihaksen hermotuksen parantaminen

Tilastollisissa tutkimuksissa on osoitettu, että lihaksen voimantuotto on verrannollinen lihaksen poikkipinta-alaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yksittäisellä henkilöllä poikkipinta-alan kasvattaminen on ainoa keino lisätä voimaa. Maksimivoiman harjoittelu voidaan jakaa karkeasti kahteen alalajiin sen perusteella lisääntyykö maksimivoima hypertrofisten (perusvoima) vai hermostollisten tekijöiden vaikutuksesta.

Hermoston vaikutus voimantuottoon on täysin ilmeinen, koska yhtään lihassupistusta ei voisi tapahtua ilman hermoston käskyttävää vaikutusta. Hermoston vaikutus voimantuottoon voidaan Zatsiorskyn mukaan jakaa kahteen tekijään intramuscular ja intermuscular coordination. Intramuscular coordination vaikuttaa voimantuottoon kolmen tekijän avulla: motor unit recruitment, rate coding ja synchronization (suomentakoon ken haluaa). Intermuscular coordination tarkoittaa karkeasti sanottuna kykyä käyttää ja koordinoida useiden eri lihasten toimintaa liikkeessä samanaikaisesti.

Lisätietoa kaipaavan kannattaa aloittaa lukemalla Zatsiorskyn "science and practise of strength training" tai Keijo Häkkisen ja kumppaneiden suomenkielinen vastine voimaharjoittelun perusteista.

Let's block ads! (Why?)



Lihaksen hermotuksen parantaminen

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire