jeudi 20 décembre 2018

NPC/IFBB ANNOUNCES NEW MEN’S DIVISION - Classic physique

Tästähän on jenkkiboardeilla ollut puhetta jo vuosia, että tarvitaan "classic bodybuilding" -division, kun jenkit eivät yksinkertaisesti tiedä mitä muualla maailmassa tapahtuu, ja että Classic Bodybuilding on ollut IFBB:n kisakalenterissa muissa maissa jo vuodesta 2005 lähtien (jopa Kanadassa kilpaillaan Classicissa).

Vaikka teknisestihän NPC:n pitäisi olla IFBB:n amatöörijärjestö USA:ssa (samaan tapaan kuin esim. IFBB Finland on Suomessa), käytännössä NPC on tehnyt aika pitkälti omat päätöksensä sen sijaan että se olisi ottanut käyttöön kattojärjestö IFBB:n päätökset. Ja tämä johtuu varmastikin siitä, että NPC:n pääpamppuna toimii myös IFBB Pro Leaguen pääpamppu Jim Manion. Kun NPC päätti ottaa käyttöön bikinin ja shortsisarjan, seurasi muu maailma ja IFBB sen jälkeen mukana, koska näille uusille lajeille tehtiin heti myös IFBB pro-sarjat. Mahdollisuus päästä IFBB:ssä ammattilaiseksi teki heti shortsista ja bikinistä mielenkiintoiset lajit kaiken muun maailmankin silmissä, ja parin vuoden sisällä NPC:n laji-introsta nämä lajit olivat käytössä oikeastaan kaikissa IFBB:n jäsenmaissa.

Vaikka IFBB:llä onkin amatöörilajina Classic Bodybuilding, tämä jenkkien uusi Classic Physique eroaa siitä konkreettisesti muutamalla tavalla:

1. Painorajat ovat paljon korkeammat.

Varmasti nuo painorajat tulevat vielä hioutumaan, mutta esim. itselläni CBB-painoraja on 188-senttisenä 96 kg punnituksessa, kun taas tässä Classic Physiquessa se olisi joko 102,3 kg (225 lbs) tai peräti 105.5 kg (232 lbs), riippuen meneekö pituusmittaus tasan 6 jalkaan 2 tuumaan vai millin yli. Joka tapauksessa ero on todella suuri, Classic Physiquessa saisin painaa 6.3-9.5 kg enemmän kuin CBB:ssä. Tämä tarkoittaa kv-tasolla todella isoja ukkoja, koska jo nykyisiin CBB-painorajoihin vedätetään EM- ja MM-tasolla kilpailukykyisiä superin bodareitakin (mm. juuri CBB pitkän sarjan EM-kisan voittanut Jack Överberg voitti muutamaa viikkoa ennen EM-kisaa kehonrakennuksen raskaan sarjan sekä Sandefjord Openissa että Oslo GP:ssä).

2. Poseeraushousut ovat erilaiset.
Tarkkoja sääntöjä Classic Physiquen posehousuista ei ole vielä ilmoitettu eikä mitään havainnollistavia kuviakaan ole, mutta ilmeisesti tähän lajiin tulee enemmänkin Arskan ajan kaltaiset posehousut, jotka peittävät mm. pakarat joko kokonaan tai melkein kokonaan. Käytännössä tämä vähentää persesäikeisyyden merkitystä, kunhan muu kroppa takareisiä myöten on kunnossa.

3. Poseerauksissa on eroa.
Alustavastihan Classic Physiquessa on vain neljä kehonrakennuksesta tuttua pakollista poseerausta + vapaavalintainen klassinen asento. Leveä selkä edestä, leveä selkä takaa ja ojentajaposeeraus puuttuvat kokonaan.

4. Classic Physiquessa kilpaillaan myös ammattilaistasolla.
CBB:ssä ei koskaan ollut ammattilaisuutta, kun taas tämä uusi Classic Physique alkaa saman tien vuodesta 2016 myös ammattilaispuolella ja Manionin puheiden mukaan jo 2016 järjestetään ensimmäinen Classic Physique Olympia. Tämä on lajin suosion kannalta ehkä se oleellisin asia, eli ensinnäkin mahdollisuus pro-korttiin vetää kv-lavoille saman tien paljon kovia kisaajia Classic Physiqueen, koska ammattilaiskortit ovat haluttua tavaraa. Tämä on myös se syy, minkä takia pelkäänkin Classic Physiquen lopulta korvaavan CBB:n täysin, koska CBB:ssä ei ammattilaisuuteen ole mahdollisuutta. Tuskinpa pidemmän päälle CBB vetää kovinkaan paljon kisaajia, jos vaihtoehtona on lähes samanlainen sarja, jossa on lisäksi mahdollista päästä ammattilaiseksi ja aina Olympia-lavalle saakka.

Oma mielipiteeni uudesta Classic Physiquesta:
Fysiikat tässä sarjassa tulevat varmasti olemaan kärkitasolla todella hienoja, koska arvostelukriteereissäkin mainitaan jo esteettiset linjat ja kapea vyötärö. Laji tulee varmasti yleistymään muissakin IFBB:n jäsenmaissa melko nopeasti. Oma veikkaus tosiaan myös on, että lopulta CBB lopetetaan IFBB:ssä kokonaan, ja jäljelle jää Classic Physique. Meikäläiselle tuo on ainakin todella huono juttu, koska jopa CBB:n painorajoihin mahtuu kv-tasolla meikäläistä varmaan 8-10 kg isompia ukkoja kauhealla painonvedätyksellä. Classic Physiquessa painorajat ovat sitten vielä vajaan kympin verran korkeammalla, jolloin Classic Physiquessa tulee vääjäämättä vastaan 15-20 kg lihaksikkaampia saman pituisia kavereita.

Let's block ads! (Why?)



NPC/IFBB ANNOUNCES NEW MEN’S DIVISION - Classic physique

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire