lundi 17 janvier 2022

Alkoholin pitkäaikaisvaikutukset

Kyllä. Siitä kun pikkuaivoihin tulee rappeumaa ei oo enää paluuta. Hyvä on kuitenkin tiedostaa, että näiden peruuttamattomien muutosten aikaansaaminen edellyttää vuosia ihan spurgutason läträämistä. Leimallinen piirre tällä et aivot on oikeesti dokattu on tietenkin katkokävely. Edes vuosia jatkunut reipas alkoholismi ei aiheuta aivoille mitään peruuttamatonta, jos raitistuu ajoissa. Aivot ovat plastinen kokonaisuus, joka on oikeastaan koko ajan muutoksessa. Elämä itsessään muuttaa aivoja. Aivot muuttuu suhteessa kokemukseen, ja jos koko elämä pyörii viinan ympärillä niin muuttaahan se aivoja. Mutta ei sillä tavalla kuin esim. parkinson muuttaa, vaan sillä tavalla et ne aivot ei oo vuosiin tiennyt muusta kuin siitä, että alkoholi on numero yksi tän tyypin elämässä.

Aineenvaihdunnan tasolla aivot palautuu parista päivästä pariin viikkoon alkoholista entiselleen. Maltillisesti juovat huomaavat aineenvaihdunnan korjaantumisen siitä että toisena tai kolmantena päivänä jurreista ei enää masenna. Kokemuksen tasolla vaikea sanoo koska raitista elämää on takana niin pitkään, et aivoissa muut jutut kuin dokaaminen on ottanut ruorin, mut ei siihen nyt vuosia mene. Heitän hatusta että 6-8 kuukautta. Luin joskus jostain tutkimuksesta et raitistuneilla juopoilla oli aivojen kontrolli ja itsekurialueet tehokkaammin toimivia kuin verrokeilla. Raitistuminen edellyttää niin paljon itsekuria ja elämän kontrollia, et ne alueet jotka on ollu retuperällä vahvistuu paremmiksi, kun ihmisellä joka ei oo ikinä lätränny ammattimaisesti.

Delirium tulee krapulassa yleensä toisena päivänä dokaamisen lopettamisesta rapajuopolle. Juoppohulluus/delirium oli aikoinaan hengenvaarallinen tila. Kolmasosa deliriumin saaneista kuoli. Vielä nykyisinkin se tappaa jonkun verran ihmisiä. Deliriumissa keskushermosto menee niin pois raiteiltaan, et kun se "moottori" käy koko ajan täysii, ni väistämättä se jossain vaiheessa poksahtaa.

Alkoholi on erittäin voimakas hermomyrkky joka ei sitoudu reseptoreihin, vaan jää erittäin vittumaisella mekaniikalla leijumaan hermosolun pinnalle estäen normaalin välittäjäainetoiminnan. Jos alkoholi keksittäisiin tänä päivänä, se ei ikimaailmassa saisi myyntilupaa, vaan luokiteltaisiin kovaksi huumeeksi. Useimmilla ihmisillä on kuitenkin perustarve saada kohotettua arkea joskus, ja päihteet toimii tosi hyvin tähän tarpeeseen. Tärkeää olisi että näitä arjen ulkopuolisia hetkiä olisi suht harvoin ja harkiten.

Adblock test (Why?)



Alkoholin pitkäaikaisvaikutukset

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire