dimanche 2 janvier 2022

Palautuminen ja ikä

Mielestäni ei voi antaa yleispätevää vastausta jonkun taulukon mukaan. Palautumiskyky on ominaisuus jota voi kehittää paljonkin. Kilpa urheilijoilla on treenimäärät ihan eri tasolla kuin kuntoilijoilla. Iän merkitystä en vielä tiedä kun olen vasta reilu 40 v. Palautuminen on edelleen hyvä. Jos treenit ovat muutakin kuin punttia, pystyy edellen helposti ottamaan yli 10 treeniä viikkoon. Lähinnä iän tuoma laiskuus rajoittaa. E jaksa lähteä ajelemaan salille joka päivä. Jos olisi kotona puntit treenaisin lyhyitä treenejä parikin kertaa päivässä.

iän tuoma laiskuus rajoittaa
Kertoisko toi just siitä, että ei ole palautunut edellisestä treenistä/muista elämän askareista, juuri lisääntyneen iän takia? Siinä missä 20 vuotias jaksaa lähteä treenaamaan, koska on palautunut..

Palautumiskyky on ominaisuus jota voi kehittää? Että mitenkä? Uskosin että se nimenomaan on se raja mitä ei voi kehittää. Ei se palautumiskyky siitä parane, että lisää treenejä silloin tuntee ettei palaudu, vai?
Jos lisää vaan treenaamista, ja koventaa treenaamista, parantakseen palautumiskykyä, voi olla ja onkin päinvastainen lopputulos. Yöllä ei saa unta ja hermot on kireellä ja olotila on kireä. Palautuminen lykkääntyy odottamaan sitä että pitää nimenomaan lepoa.
Eli vanhentunut fysiikka ei vain toivu, eikai sille mitään ole tehtävissä, se vain on vallitseva fakta.

Palautumiskyvyn kehittäminen
kuulostaa enemmän siltä että tiedostaa oman palautumiskykynsä, ja osaa ottaa lepoa sopivasti kun tarvitsee sitä, ja sitten sopivasti pakottaa itsensä treenaamaan silloin kun on oikea siihen, jos haluaa saavuttaa treenaamisella kehitystä.

Okei ehkä palautumiskyky paranee sitä myöten kun kuntokin paranee jossain määrin, eli hyväkuntoisena palautuu nopeammin, mutta toisaalta, mielestäni sitten on myös se "muuttumaton tekijä" palautumiskyvyssä, joka on geneettistä ja joka liittyy siihen minkä ikäinen henkilö on. Sellainen puoli palautumisessa mihin ei voi itse vaikuttaa, tähän varmasti voisi ajatella jonkinlaisen taulukkoarvon.

Adblock test (Why?)



Palautuminen ja ikä

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire