vendredi 28 août 2020

HÄ HÄÄ---sainpahan ostettua kotiteatterin tänävuonna

100 & 50

Vanhan RTV-asentajan on kanssa kommentoitava tätä kuvataajuus juttua.

Eli 100Hz: kuvataajuus ei ole mikään huijaus! Kyllä 100:n ja 50:n kuvataajuuksilla on silmin nähtävä ero. Mistään järisyttävästä erosta ei ole kyse, mutta kyllä 100Hz:ssä televisiossa kuva on rauhallisempi ja vähemmän silmää rasittava.

Kysehän on siitä, että 50Hz:n televisiossa esitetään 25 kuvaa sekunnissa. Jokainen kuva esitetään kahdessa osassa (parillisissa ja parittomissa juovissa) josta seuraa 50 puolikuvaa sekunnissa. 100Hz:n televisiossa jokainen puolikuva esitetään tuplasti verrattuna 50Hz:n televisioon.

Kysehän on siitä, että miten silmä reagoi kuvan vaihtumiseen ja miten aivot luulevat kuvaa jatkuvaksi vaikka se ei sitä ole. Kuvien tuplaaminen ei vaikuta tähän, koska informaatiota ei lisätä, mutta kuvien piirtäminen kuvaputkelle aikaa saa kuvataajuisen välkkynän. Tähän välkkynään juurikin 100Hz:n televisio tuo parannusta. Silmä ei huomaa enään välkyntää koska se tapahtuu niin nopeasti.

Mutta kuten sanottu ero ei ole suuri. Ja nykyään kuvaputkien pikseleiden "syttymis" ja "sammumis" aika on parantunut, joten myös kuvan välkkyminen on pienentynyt.

Itse olen ammatikseni tuijotellut noita televisioita aikanaa ja ehkäpä siitä johtuen 50Hz:n kuva välkkyy välillä hivenen harmittavasti silmään. Luultavasti ostan 100Hz:n töllön seuraavaksi. DVD:llä ja 50Hz:n televisiolla kuva on kyllä pirun hyvä nykyään.

Aamen.

Edit: Vanhoissa 100Hz:n televisioissa DVD:llä katsottuna kuvaan tuli niitä "häntiä". Tämä johtui huonosta digitaalitekniikasta, joka yrittää aavistaa mihin kuva on liikkumassa ja näillä tuplakuvilla se pyrki piirtämään kuvaa aavistamaansa suuntaan. Homma meni perseelleen, kun logikka aavisti väärin. Nykyään tämä asia osataan hoitaa huomattavasti paremmin.

Let's block ads! (Why?)



HÄ HÄÄ---sainpahan ostettua kotiteatterin tänävuonna

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire