mercredi 4 novembre 2020

Nukkumisongelmat ahdistuksen takia, apuja?

Yli 30 vuoden kokemuksella nukahtamishäiriöstä voisin todeta, että jos ongelma jatkuu niin lääkärissä käynti on varsin suositeltavaa. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan suosittelisi varsinaista nukahtamislääkitystä kovin herkästi, vaikka lääkäri sitä vaihtoehtoa usein tarjoaakin. Niiden tarjoama uni ei oikein vastaa kunnon yöunta, vaan niiden tehtävä tuntuisi lähinnä olevan pitää ihminen jotenkuten toimintakykyisenä.

Ensin tietty perusjutut kuntoon, eli varmista, että nukahtamiselle on luotu hyvät puitteet. Vältä kofeiinia ainakin iltaisin, vältä näyttöpäätteellä oloa illalla ja jos huoneen saa vähän viilennettyä ennen nukkumaanmenoa, niin aina parempi. Jos perusta on kondiksessa, niin ensimmäisenä apuvälineenä lähtisin kokeilemaan esim. rereptivapaata melatoniinia. Kaikilla se ei auta, mutta esim. mulla se usein auttaa. Ei aina mutta tarpeeksi usein, että sitä kannattaa syödä. Lisäksi kannattaa mahdollisesti haeskella löytyisikö jotain rentoutumisharjoitetta tms. rutiinia, jota voi miettiä aina kun on saanut silmät kiiinni. Vaihtelevasti niistäkin on jotain apua saanut, ja jos nukahtaminen johtuu ahdistavista ajatuksista, niin voi olla hyvä pyrkiä kääntämään ajatukset ihan tietoisesti johonkin muualle.

Tuo on vähän hankala vaiva, ja pitkittyessään vaikuttaa ihan hemmetisti elämänlaatuun ja lopulta muutenkin terveyteen.

Edit. Niin, mutta jatka ihmeessä treeniä, ja koitat unohtaa sen ahdistelun. :) Liikunta auttaa nukahtamaan paremmin ja yleensäkin on parempi kun ei (varsinkaan) alussa yritäkään heti hifistellä kaikkea optimaaliseksi, vaan tekee homman sopivasti löysin rantein. Nykyään on jo vähän liikaakin tietoa tarjolla mitä kaikkea pitäisi treenatessa ottaa huomioon, kun kuitenkin sitä tulosta saa oikeasti keskittymällä ihan vain treenaamaan järkevästi ja syömällä tarpeeksi. Ihan alussa edes se syöminen ei ole niin isossa roolissa.

Let's block ads! (Why?)



Nukkumisongelmat ahdistuksen takia, apuja?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire