jeudi 28 juillet 2022

Ibuprofeeni/tulehduskipulääke ja testosteroni

Sori että teen näin huonon aloituksen, sillä epäilen että ensimmäinen vastaus tähän ketjuun on linkki/linkkejä siihen että aihe on jo täällä käsitelty. (Googlaamalla ja Pakkiksen hakutoiminnolla en tosin onnistunut minimaalisella vaivalla löytämään keskustelua aiheesta)

En siis näe nyt suurempaa vaivaa alustamalla keskustelua ja laittamalla linkkejä. Esim. hakusanoilla ibuprofeeni ja testosteroni tai tulehduskipulääkkeet ja testosteroni löytyy juttua mahdollisesta antiandrogeenisesta vaikutuksesta. Spekulaatiota siitä että runsas pidempiaikainen käyttö saattaisi johtaa pysyväänkin hypogonadismiin.

Parasetamolin (joka ei ole tulehduskipulääke) antiandrogeenisesta vaikutuksesta löytyy paremmin juttua englanniksi kuin suomeksi. Paracetamol testosterone -haulla esimerkiksi. (Ainakin siitä näkökulmasta, että voi haitata sikiön kivesten kehittymistä).

Ja koska tämän aloituspostauksen teema on nyt myös "en tiedä onko turha postaus" (onko jo käsitelty siis), niin mietityttää - asiasta täysin toiseen - myös kortisonipistosten haitat. Siitä kun löytyy informaatiota, että ne auttavat kipuun, mutta voivat estää itse paranemisprosessia ja toistuvina haurastuttaa jänteitä. Esim. jos kiertäjäkalvosinkipuja yrittää hoitaa kortisonilla, siitä voisi olla pidemmän päälle suurempaakin haittaa (ja hyöty lähinnä lyhytaikainen kivun lievittyminen). Laitan edittiin, kun olen tsekannut, miten asiaan liittyen muotoiltiinkaan esim. kiertäjäkalvosinkipujen käypä hoito -suosituksessa(?)

Lupailin jo huonoa aloitusta ilman kunnollista pohjustusta... mutta nivon tämän vielä huteraan pakettiin sillä että olkapää alkoi kiusata siinä määrin että laitoin itseni treenitauolle ja hyväksyn vaikka sen että kovat treenit saattavat jäädä historiaan, mutta EN lääkitse itseäni ibuprofeenilla, parasetamolilla, enkä kortisonilla, vaikka lääkäri määräisi (mitäpä sitä työterveyshuoltoakaan edes asialla kiusaamaan siis). Tosin eiköhän levolla ja "kuntouttavalla kuormituksella" pian taas hyvä tule...

Kiitos ja anteeksi. Kortisoniaihetta en tullut edes etsineeksi täältä. Jos viitsitte linkittää vastauksiin näiden aiheiden mahdolliset käsittelyt täällä ja sitten tämän voikin sulkea turhana ketjuna. Jos tästä vaikka useamman viestin ketju tulisikin, olkoon aihe otsikon mukainen(?) Vaikka rönsysin aloituksessa.

Edit. "Glukokortikoidiruiske saattaa heikentää kiertäjäkalvosimen mekaanista kestävyyttä, mutta jännerepeämät ovat harvinaisia."

Adblock test (Why?)



Ibuprofeeni/tulehduskipulääke ja testosteroni

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire