mercredi 6 juillet 2022

Oletko hankkinut kaasusumutinluvan ?

Ihan oikeasti, VMP.

Sumutin ei ole laiton vaan luvanvarainen, ja myös yksityishenkilöt voivat saada lupia. Usein on vain niin että lupaa ei edes haeta koska luullaan että sitä ei voi saada.

Olen tehnyt vastaavan kyselyn muillakin foorumeilla ja kaikissa kyselyissä on tullut esiin että yksityishenkilöille on myönnetty lupa, mutta suuri osa ei ole edes hakenut koska on ajatellut että sitä ei voi saada. Kuitenkin muistaakseni vain yksi henkilö on kertonut saaneensa kielteisen päätöksen - ja sekin tuli olemassaolevan luvan uusimisesta, eli tälläkin henkilöllä oli alun perin ollut lupa.

Olen keskustellut asiasta Poliisihallituksen aselupajaoksen päällikön kanssa - joka on korkein virkamies Suomessa jolle aselupa-asiat kuuluvat. Hän totesi ihan suoraan, että kaasusumutin on siviileille tarkoitettu ensisijaiseksi hatävarjeluvälineeksi. Luvan saaminen ei edellytä esim mitään yksilöityä uhkaa vaan riittää että henkilön turvallisuus on objektiivisesti arvioiden heikentynyt.

Se mitä kirjoitit hätävarjeluoikeudesta ja välineiden käyttämisestä pitää paikkansa siltä osin, että välineitä saa käyttää ja hyökkääjän saa jopa tappaa, ja tästä on useita esimerkkejä. Suurin piirtein kaikki muu olikin sitten nk tuubaa.

Finlex:

"55 a § (8.9.2017/623)

Kaasusumutinlupa​


Luvan kaasusumuttimen hankkimiseen ja hallussapitoon (kaasusumutinlupa) antaa ja peruuttaa poliisilaitos noudattaen, mitä 42 §:n 2 ja 3 momentissa säädetään. Lupa annetaan enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Lupa museossa tai kokoelmassa pitämiseen voidaan antaa myös toistaiseksi.

Lupa oikeuttaa luvan voimassaoloaikana hankkimaan, pitämään hallussa ja vaihtamaan lupaan merkityt kaasusumuttimet. Yhteisölle annettava lupa oikeuttaa luvansaajan palveluksessa olevan 18 vuotta täyttäneen henkilön, joka on riittävästi perehtynyt kaasusumuttimen turvalliseen käsittelemiseen, kantamaan luvassa tarkoitettua kaasusumutinta työssä, jos se on oman tai toisen henkilökohtaisen koskemattomuuden taikka omaisuuden suojelemiseksi välttämätöntä.

55 b § (29.6.2001/601)

Kaasusumutinluvan antamisen edellytykset​


Kaasusumutinlupa voidaan antaa seuraaviin hyväksyttäviin käyttötarkoituksiin:

1) koulutus taikka näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys;

2) museossa tai kokoelmassa pitäminen;

3) oman tai toisen henkilökohtaisen koskemattomuuden taikka omaisuuden suojeleminen; (12.6.2015/764)

4) erityisestä syystä eläinten karkottaminen. (12.6.2015/764)

Lupa voidaan antaa luonnolliselle henkilölle, joka täyttää 45 §:n 1 momentissa säädetyt edellytykset. Lupa voidaan antaa myös yhteisölle tai säätiölle, joka täyttää 45 a §:n 1 momentissa säädetyt edellytykset. Yhteisön ja säätiön asevastaavan osalta noudatetaan, mitä 45 b §:ssä säädetään.

Luvanhakijan, joka on luonnollinen henkilö, sekä asevastaavan on osoitettava, että hän on koulutuksessaan tai muuten riittävästi perehtynyt kaasusumuttimen turvalliseen käsittelemiseen.

55 c § (29.6.2001/601)

Kaasusumutinluvan lupaehdot​


Lupaviranomainen voi sisällyttää lupaan ehdon, jonka mukaan lupa ei oikeuta hankkimaan tai vaihtamaan sumutinta taikka jonka mukaan yhteisölle annettava lupa ei oikeuta luvansaajan palveluksessa olevaa henkilöä kantamaan sumutinta työssä.

Lisäksi lupaviranomainen voi sisällyttää lupaan ehdon, jonka mukaan lupa oikeuttaa kantamaan kaasusumutinta vain lupaan merkityssä työtehtävässä tai paikassa."

Eli jos tuota tulkitaan lapsellisen objektiivisesti, niin olet tavallaan oikeassa. Laki antaa teoreettisen mahdollisuuden luvansaantiin, kunhan perustelet sillä starttipistooleita ja ilma-aseita demonisoivalle poliisihallitukselle, että sinun on VÄLTTÄMÄTÖNTÄ saada kaasusumutinlupa. Koska kaasusumutin on aselain alainen ns. ase, sitä koskee myös luvan väliaikaisuus, säilytysvelvollisuudet jne. joita poliisilla on lupa tarkistaa haluamallaan tavalla ja hetkellä. Ts. osta sumutin, 30€, ja sitten sille se panssaroitu seinään pultattava säilytiskaappi, 500€, jotta sinulla on lain edellyttämät puitteet aseen säilyttämiseen. Sen sijaan että kuljet sen kanssa kaupungilla ja yöelämässä, sinun tulee määritellä missä ja miksi sinulla on tarve ko. aseeseen. Niitä lupia ei siis jaeta kuin karamellejä penkkaripäivänä, mutta tosiaan olin väärässä sanoessani, että luvan saanti on mahdotonta. Lisään vielä, että jos sen luvan saat, mitä en usko, ja jos sitä sumutinta käytät; Kai käsität, että oikeus evaluoi sen jälkeen oliko sinulla perusteltu syy toimintaasi, vai oliko se rangaistuksen arvoinen tyräys. Se sama oikeus, joka antaa ehdollisia tuomioita raiskaajille, pitäå rikollisia vapaalla jalalla, jonka mielestä se ei ole raiskaus, kun aikuinen panee 8 vuotiasta lasta, jos lapsi ei puolustaudu kylliksi..

Adblock test (Why?)



Oletko hankkinut kaasusumutinluvan ?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire