lundi 5 octobre 2020

300kg:n mave mahdollinen kaikille natuna?

Okei, en trollaa, vaan mietin rehellisesti, onko mulla ihan väärä käsitys ihmisen fyysisestä potentiaalista. Aloin väittelemään kaverin kanssa asiasta, ja kaveri tietenkin alkoi tuomaan esille ihmisen lähes rajatonta, fyysis/henkistä potentiaalia, joka pitää vaan "löytää". Mä taas totesin, että fysiikan lakeja ja painovoimaa ei tarvi "löytää", vaan ne löytävät sinut ihan etsimättäkin. Keskustelu lähti siitä, kun mä myönsin olleeni väärässä väittäessäni aikaisemmin, että kukaan ei voi vetää 300 kg maasta natuna. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, koska poikkeusyksilöitä löytyy aina. Kaveri siis veti tästä sen johtopäätöksen, että nämä yksilöt ovat poikkeuksia ensisijaisesti nimenomaan treeniin asennoitumisen suhteen, eivätkä fyysisten ominaisuuksien perusteella.

Tässä kohtaa mä tietenkin repesin väitteen naiviuudelle ja totaaliselle päättömyydelle. Kaveri ei siis itse harrasta punttia, joten omat "rajat" eivät ole tulleet konkreettisesti vastaan, mutta toisaalta voin mäkin olla väärässä. En siis väitä, etteikö natuna voisi heikommillakin lähtökohdilla varustettu yksilö pystyä kehittymään voimissa ja lihasmassassa huomattavasti omaa lähtötasoaan pidemmälle, mutta tämä on se koko jutun cruxi mun mielestä. Lähtötaso siis. Siihen ei voi vaikuttaa, muuten kuin ehkä harrastamalla paljon monipuolista liikuntaa lapsena, joka antaa paremman peruskunnnon ja koordinaation, joita ei ehkä enää aikuisena voi saavuttaa. Toisaalta voimailu ei vaadi paljon koordinaatiota ( painonnostoa lukuunottamatta ) ja peruskuntoa voi kehittää myös aikuisena. Ehkä kovaan treeniin vaadittavien psyykkisten valmiuksien kehittäminen on myös vaikeampaa aikuisena, jolloin kaveri olisi tavallaan enemmän oikeassa potentiaalin suhteen.

Onko jengillä jakaa kokemuksia, esim. missä kohtaa 10-15v treenivuoden jälkeen alkoi "natumaksimi" tulla vastaan? Ei siis pelkässä mavessa, vaan yleisesti. Itseasiassa mave on mielenkiintoinen esimerkki, koska se on omalla kohdalla oikeastaan ainoa liike, jossa kehitystä tuli n. ekat 5 treenivuotta putkeen. Eli eka kerta salilla oma paino 60kg, ja maven sarjapainot 60kg. 5-6 vuotta myöhemmin oma paino 95kg ja maven sarjapainot 210kg. Silti esim. penkissä ja kyykyssä on tullut kehitystä ton jälkeen, mavessa ei. Mutta penassa ja kyykyssä oli myös paljon enemmän stalleja, ja hidasta kehitystä, toisin kuin vedossa. Eli "natumaksimi" tuli ikäänkuin viiveellä vastaan.

Let's block ads! (Why?)



300kg:n mave mahdollinen kaikille natuna?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire