vendredi 22 janvier 2021

Bitcoin

Ei siltä ainakaan vielä näytä, että olisivat jäämässä. Välistä vetävät mm:
- Bitcoin-rahanvaihtoa välittävät valuuttapörssit sekä yritykset
- Bitcoinia luovat tahot eli "mainarit", jotka tottakai ottavat omat kulut katteineen aivan kuten oikeita seteleitä ja kolikoita painavat tahot
- Perinteiset pankit, koska Bitcoinia on edelleen ja tulevaisuudessakin vaihdettava myös oikeisiin valuuttoihin, jos niillä aikoo ostaa useimpia asioita tai edes säilyttää varojaan turvallisesti.
- Bitcoineihin erikoistuneet pankit. Koska Bitcoinit ovat niin volatiili , niin harva vähänkään suurempi firma voi ottaa riskiä ja säilyttää kassavarojaan bitcoineissa edes yhden yön yli (yössä voisi huveta koko kassa BC-romahduksessa -> konkurssi). Tämäntakia riski ulkoistetaan jollekin "pankille" tai "vakuutusyhtiölle", joka suojaa Bitcoinien arvon sovittuun valuuttakurssiin säilytyksen ajan jonkinlaista korvausta vastaan. Näitä on jo markkinoilla.

Ja kuten yllä mainittua, niin BC on liian volatiili ollakseen luotettava kaupankäyntiväline tai käteisvarojen säilytystapa. Sillä on huono likvideetti, koska suurin osa biteistä on pikavoittoja odottavien sijoittajien hallussa ja hyvin harva sillä oikeasti ostaa juuri mitään tästä johtuen. Bitcoinin vakautta ei myöskään takaa mikään uskottava keskuspankin tai valtion kaltainen taho, joten sen arvo voi heitellä kuin Zimbabwen dollarilla (eli aamulla tienattu raha voi olla illalla jo arvotonta). Huonoimmassa tapauksessa vaihdat euroja bitcoineihin ostaaksesi jotain -> tunnin päästä bitcoin romahtaa 50% -> et saa enää ostostasi tehtyä ja rahaakin meni.

Elektroninen kaupankäynti hoidetaan jo nyt äärimmäisen helposti suoraan euroilla, dollareilla tai muilla valuutoilla. Bitcoiniin vaihtaminen siinä välissä (esim. "dollari -> bitcoin -> euro", kun voisi olla suoraan "dollari -> euro" tai vielä helpommin) tuo lähinnä lisäkustannuksia sekä riskiä, kun kaupan voi hoitaan suoraan jollain maailmanvaluutoista.

Let's block ads! (Why?)



Bitcoin

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire